Vliegen | Motorrijden | Reizen
  • OVER MIJ
  • VLIEGEN
  • MOTORRIJDEN
  • REIZEN
  • BLOG
  • Foto’s
  • Engels
  • Spaans
into the void glass box
MotorrijdenReizen

Rondje om de Mont Blanc

door Jan Bos 21/09/2020
geschreven door Jan Bos

Rondje om de Mont Blanc

rondje om de mont blanc

We hebben een fantastisch rondje om de Mont Blanc gereden met de Ducati Multistrada 1200S. In deze blog neem ik je mee langs deze route. Vooraf meteen wat belangrijke informatie:

  • We reden het rondje in september
  • Het was nog heerlijk zomerweer, 25 graden en volop zon
  • De route is iets meer dan 320 kilometer
  • Moeilijkheidsgraad: Moeilijk
  • Veel hoogteverschil en haarspeldbochten
  • Landen: Italië, Zwitserland en Frankrijk
  • Geen tolwegen

Aosta

Jan en Pia in Aosta

Dag één zijn we van ons huis naar Aosta gereden aangezien daar het rondje om de Mont Blanc begint.
we hebben in het oude centrum van Aosta overnacht in Bed & Breakfast Ad Podium. Deze B&B is prima verzorgd en ligt erg gunstig om het oude centrum te verkennen. Het centrum van Aosta is autovrij en er zijn een aantal archeologische sites te bezoeken. Je kan een all in one ticket kopen voor de Criptoportico Forense, het Teatro Romano en de Chiesa Paleocristiana di San Lorenzo. Als je het niet zo op hebt met cultuur kan je natuurlijk ook gewoon heerlijk door de straatjes slenteren. Heerlijk eten hoort er ook zeker bij, we kunnen restaurant/bar Ad Forum aanbevelen.

Aosta-Grand Saint Bernard-Martigny

De eerste etappe van het rondje om de Mont Blanc gaat vanuit Aosta meteen de hoogte in via de SS27 richting de Grand Saint Bernard pas. Dit is een fantastische route met indrukwekkende uitzichten. De wegen waren in zeer goede staat, zonder veel kuilen of losliggende stenen. Heerlijk genieten dus. Let wel op dat je een eindje voor het bereiken van de top niet de tunnel neemt want dan mis je een welverdiende pauze. Op de top van de pas vind je naast het standbeeld van Saint Bernard ook een stuwmeer en een restaurant. Hier verkopen ze uiteraard de St. Bernard knuffels 😉

Na de pauze rijd je vrijwel meteen de grens met Zwitserland over en begint de afdaling naar Martigny. Hier was de weg in het begin een stuk minder goed onderhouden. Bovendien ontbreekt elke vorm van bescherming langs de spectaculaire afgrond. Ook hier natuurlijk een enorm indrukwekkende natuur. Aangekomen in Martigny was het tijd voor de lunch, deze keer niet in het centrum want we hadden zin in Ceviche. We hebben heerlijk gegeten bij La Cordillère.

Martigny-Chamonix

Na de lunch vervolgden we het rondje om de Mont Blanc via de Route de la Forclaz. Deze weg gaat na de grens met Frankrijk over in de D1506. Dit stuk van de route is veel minder ruig dan de Grand Saint Bernard Pas. Het hoogteverschil is ook minder al kom je nog wel de nodige haarspeldbochten tegen. Je rijdt nu voornamelijk door bossen en een aantal dorpjes. Na de laatste echte klim word je verwend met een fantastisch uitzicht op de Mont Blanc, echt adembenemend.

Voor ons was het de eerste keer in Chamonix dus zijn we twee nachten gebleven. Hotel La Folie Douce is een aanrader, heerlijke kamer, gym, spa en zwembad.

Chamonix

Flowers in Chamonix

Chamonix is een heerlijk relaxed dorp, of misschien kwam dat door de COVID-19 en de tijd van het jaar. In het “drukke” centrum was een masker verplicht maar aangezien het niet druk was liepen ook veel mensen zonder masker rond.
In het centrum kan je je hart ophalen als je een outdoor type bent want het merendeel van de winkels is gespecialiseerd in trekking, fietsen, mountaineering en wintersport.
Gelukkig zij er ook veel restaurants en terrassen, kortom leven als God in Frankrijk.

Telepherique de l’Aiguille du Midi

step into the void glass box

Om het adembenemende uitzicht nog van dichterbij te bekijken zijn we met de TÉLÉPHÉRIQUE DE L’AIGUILLE DU MIDI de gelijknamige berg opgegaan. Deze kabelbaan brengt je van iets meer dan 1000 meter naar maar liefst 3840 meter hoogte. Neem wel een trui of jas mee want op deze hoogte is het een stuk frisser. Ook nu hadden we weer geluk want we konden meteen doorlopen en instappen.
Eénmaal boven is het puur genieten van het uitzicht. De Mont Blanc torent nog eens 1000 meter boven je uit en je kan de bergbeklimmers zien lopen op de berg.

Als je geen hoogtevrees hebt kan je nog in de glazen box stappen die ze aan de buitenkant hebben gemonteerd, Step into the Void 😉

Chamonix-Beaufort-Bourg Saint Maurice

barrage de Saint Guerin

Na het genieten van deze rust en massage in Chamonix was het tijd om ons rondje rond de Mont Blanc te vervolgen. Als je wilt kan je hier ook de route inkorten en de Mont Blanc tunnel terug naar Aosta nemen. Gelukkig was het nog steeds heerlijk weer dus konden we het rondje vervolgen. Via mooie en goed onderhouden wegen (D218 en D70) al slingerend door steeds weer een ander landschap kwamen we aan in Beaufort. Het was inmiddels weer lunchtijd dus weer even genieten van de lokale keuken.
Net voorbij Beaufort was de weg afgesloten dus ging het verder via een kleine omweg. De stuwmeren Saint Guérin en Roselend zijn leuke plekken om even te pauzeren voordat de afdaling naar Bourg Saint Maurice begint. Hier hebben we overnacht in hotel Autantic dit is een leuke plek net buiten het dorp. Het dorp zelf is zeker een bezoek waard met zijn oude autovrije centrum. Een aanrader voor het diner is El Refuge, ze hebben helaas geen website maar ze zijn makkelijk te vinden.

lac de Roselend

Bourg Saint Maurice-Aosta

En dan is het tijd voor de laatste etappe van het rondje om de Mont Blanc. Dit stuk begint met een behoorlijke klim maar daarna is het voornamelijk afdalen door bossen en een paar wintersport dorpen. La Rosière in Frankrijk en La Thuile in Italië zijn wel de bekendste. De routenummers zijn de D1090 en SS26. Halfweg rijd je over een soort hoogvlakte en passeer je de Petit Saint Bernard pas. De wegen op dit stuk zijn wederom prima en in Italië zelfs recent geasfalteerd.

Na een laatste serie van haarspeldbochten zijn we weer in het Aosta dal aangekomen. Een onvergetelijk avontuur rijker keren we voldaan terug naar huis.

Maar…….we komen zeker nog een keer terug!

Heb je deze rit al eens gereden laat dan weten wat je ervan vond!

HIER EEN IMPRESSIE VAN 16 SEPTEMBER!
HIER EEN IMPRESSIE VAN 18 SEPTEMBER!

0 berichten
1 FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
venice gonolas in canal
MotorrijdenReizen

venetië in coronatijd

door Jan Bos 25/07/2020
geschreven door Jan Bos

Venetië in Coronatijd, hoe ziet dat eruit?

Vorige week (midden juli 2020) zijn we een paar dagen naar Venetië geweest, sommigen vragen zich misschien af waarom juist nu? We hebben er bewust voor gekozen om nu het nog rustig is, door de Corona maatregelen, Venetië weer te bezoeken. Je leest veel verhalen in de kranten en op sociale media over of het wel verantwoord is om überhaupt op vakantie te gaan, dus deel ik graag onze ervaringen.

De motorrit naar Venetië

kaart van het Gardameer

We vertrokken in de ochtend vanuit ons huis, in de buurt van Como, op de Ducati. Het was heerlijk weer, zo’n 27 graden en zonnig. Onze eerste etappe bracht ons via  Lecco, Bergamo en Iseo naar de Coco Beach Club in Lido di Lonate. Heerlijk via de bochtige binnenwegen en daarna genieten van een rustige lunch aan het Gardameer. De Coco Beach Club zag er gezellig uit en het eten was prima. Met de drukte viel het hier enorm mee en de mensen hielden voldoende afstand. Eenmaal aan tafel of op je ligbed mag het mondmasker weer af.

Na de lunch zijn we via de binnenwegen verder gereden naar Verona. Het eerste stukje was erg mooi, nog langs het Gardameer, maar daarna was het met veel industrie, rotondes en 32 graden toch minder leuk. Vandaar dat we vanaf Verona de Autopista hebben genomen tot Venetië.

Aankomst in Venetië

vaporetto in canal in venice

Je weet waarschijnlijk dat Venetië auto en motor-vrij is dus daar aangekomen hebben we de motor achtergelaten in één van de parkeergarages. Vanaf daar loop je zo naar de opstapplaats van de Vaporetto, de bus op het water, die je in no time naar de stad brengt. Op de boot is een mondmasker verplicht. Eenmaal uitgestapt in de buurt van je hotel begint het zoeken haha. De straatjes zijn erg smal en lopen kris-kras door elkaar en over verschillende eilandjes verdeeld.

Door de nauwe straatjes is de gps ontvangst van de telefoon erg slecht en de hotels staan niet aangegeven op de hoeken van de straatjes. Ik raad je dan ook aan om de route van tevoren goed te plannen en de app maps.me op je telefoon te zetten. Deze app gaf de positie nog redelijk nauwkeurig weer.

Mijn mening over Venetië in Coronatijd

Dan mijn mening over of het verantwoord is om naar Venetië te gaan in Coronatijd. In Venetië was het al best druk, niet zoals normaal natuurlijk maar door de smalle straatjes was het soms best lastig om voldoende afstand te houden. Het ligt dus een beetje aan jezelf, hoeveel geduld heb je en/of doe je een mondmasker op? Je kan natuurlijk ook de smalste straatjes mijden. Op de pleinen en de kade’s was het absoluut geen probleem en hebben we in alle rust van al het moois kunnen genieten. Ik zou persoonlijk deze kans niet laten schieten want voor je het weet wordt de stad weer overspoeld met toeristen van buiten Europa.

Tips voor je bezoek

Tips voor een bezoek aan Venetië zijn natuurlijk het San Marco Plein (de musea waren nog dicht), de leuke winkeltjes, de vele kerken, het heerlijke eten en de bijzondere mensen die er rondlopen. Ook een romantische tocht in de Gondola kon natuurlijk niet ontbreken. De Gondelero vertelde dat er op dat moment ongeveer 20% van het normale aantal toeristen was. Breng ook zeker een bezoek aan Burano en Murano, twee eilandjes bij Venetië die beroemd zijn om hun glaswerk.

Soave, een pareltje langs de route

aerial photo of Castello di Soave

Na een paar dagen volop genoten te hebben was het weer tijd om richting huis te vertrekken. Deze keer kozen we ervoor om via de Autopista naar Soave te rijden. Dit stadje hadden we op de heenreis vanaf de Autopista zien liggen. Soave is een stad met een stadsmuur en een groot militair kasteel uit de middeleeuwen, het Castello di Soave. Het is één van de best bewaarde en gerestaureerde kastelen in Italië en zeker een bezoek waard. Verder is Soave vooral bekend om zijn witte wijnen en hebben wij echt heerlijk gegeten bij Enoteca il Drago. We kwamen ook nog Belgen en Duitsers tegen die op de fiets aan het toeren waren.

Na de lunch en het kasteelbezoek zijn we verder naar huis gereden….het was weer een onvergetelijk avontuur!

Meer reisverhalen vind je hier: REIZEN
Meer over motorrijden vind je hier: MOTORRIJDEN

0 berichten
0 FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
Kerk San Pedro de Atacama
Reizen

San Pedro de Atacama in Chili

door Andrea Latorre Polloni 03/06/2020
geschreven door Andrea Latorre Polloni

Deze post gaat over de fantastische ervaring van drie jaar wonen in San Pedro de Atacama. De woestijn waarin dit dorp ligt wordt wel de meest dorre woestijn ter wereld genoemd. De gemiddelde hoogte hier is 2.500 meter en de locale bevolking telt niet meer dan 6.000 inwoners. Het merendeel van de mensen dat in het toerisme, hotels of restaurant werken zijn geen Atacameños, zoals de lokalen heten. Je mag er niet dansen en er zijn geen vergunningen voor bars of discotheken. De feesten die er zijn, zijn illegaal en meestal buiten het dorp in de woestijn. Alleen op 18 september en 31 december is er toestemming voor muziek en dans. Ondanks dat is de magie en de energie van San Pedro de Atacama ongelooflijk.

Deze bestemming werd eerst alleen bezocht door jonge backpackers. Je kon er voor weinig geld verblijven en van de ervaringen en uitdagingen genieten. Tegenwoordig zijn er ook veel luxe excursies en een aantal luxe hotels. Het centrum van het dorp is erg klein en je vindt er veel ambachtelijke kunst van de hoogvlakte en locale producten, zoals coca bladeren. De coca thee helpt erg goed tegen hoogteziekte. In het centrum vind je verder de bedrijfjes die excursies organiseren, restaurants, apotheken, 3 pin automaten in het hele dorp en één postkantoor.

Lama's met besneeuwde vulkaan

Hoe kom je in San Pedro de Atacama

De vluchten uit Santiago landen op het vliegveld van Calama en dan brengt een transfer je naar San Pedro de Atacama op slechts 102 km afstand. Ik raad je aan om een half uur voor vertrek (van de transfer) een paracetamol te nemen en veel water te drinken omdat de route via een hoogte van meer dan 3.400 m. gaat. Daardoor kan je dus last krijgen van hoofdpijn of “puna”, zoals hier zeggen.

De temperatuur

Overdag is de temperatuur aangenaam met zon, in de nacht daalt de temperatuur snel, zeker in de wintermaanden. Het kan dan zomaar -6°C zijn en overdag 30°C. Het beste is om je in lagen te kleden en sportschoenen of wandelschoenen te dragen. Verder heb je een pet of hoed nodig en een goede zonnebrand tegen de felle zon. In februari regent het veel en waait het hard, maar met de klimaatverandering varieert dit de laatste jaren.

De gastronomie

De gastronomie is goed en gevarieerd, ik noem hier een paar restaurants de ik aanbeveel

  • Restaurant CKUNNA, dit is mijn favoriet. De kaart is heel gevarieerd en erg goed. Het fijne van dit restaurant is dat ze een binnentuin met open haard. Bestel een Pisco Sour (Peruaanse stijl/Peruano) met heerlijke warme broodjes en Pebre. Probeer daarna één van de volgende gerechten: Pastel de Loco, Salmon grillado en costra de sésamo y arrope (arrope is een zoete locale honing), Risotto de Mariscos (gemengde vis) of Ceviche mixto (Peruaans visgerecht)
  • Restaurant ADOBE, een populair restaurant met vaak locale muzikanten. Probeer hier zeker ook de Ceviche de Camarones (garnalen), Pizza de jamón serrano, Carpaccio de Salmón, Carne de res con Queso Roquefort e Higos (rundvlees met roquefort en vijgen) of Chorrillana mixta (om te delen)
  • Restaurant SOL INTI, hier eet je goedkoper en simpeler. Ze hebben een heerlijk menu van de dag en ook de Lomo a lo Pobre en de gigantische broodjes zijn erg smakelijk, heel veel calorieën.
  • Restaurant LA CASONA, hier eet je typisch Chileense gerechten, zoals empanadas, cazuela enz….

San Pedro de Atacama

Kerk San Pedro de Atacama

Het dorp verken je in een paar uur. Je kan de kerk die uit 1774 dateert bezoeken, evenals het Museo Arqueológico R.P. Gustavo Le Paige. Hij was een Jezuïeten priester uit België, die onderzoek heeft gedaan naar de Archeologie van de Andes en heeft honderden inheemse objecten verzameld. Met hulp van de Católica del Norte Universiteit is het hem gelukt om deze vondsten te verzamelen in het museum. Met deze archeologische vondsten illustreert men de evolutie van de volken die het Territorio Atacameño bewoonden in de afgelopen elf duizend jaar.

Heel veel variatie

Als je van reizen houdt dan laat je je verassen door de hoeveelheid aan landschappen en gevarieerde plekken die je hier kunt vinden. Van zonsondergangen boven de gigantische zandduinen en vulkanen tot natuurlijke warmwaterbronnen. En dan ook nog drijven in zoute meren of meren omringd door sneeuw en fel gekleurde flamingo’s. Het gemiddelde verblijf van de reizigers is vier nachten, waarbij je de hoogste plekken tot het laatst bewaard. Zo raak je geacclimatiseerd zonder dat je hoogteziekte krijgt.

Valle de la Luna

De dag dat je aankomt kan je van de zonsondergang en de Valle de la Luna genieten. Dit is ongeveer 12 km van het dorp langs de oude weg naar Calama. Valle de la Luna betekent maanvallei en is omringd door woestijnduinen en heuvels met scherpe randen. Deze vallei is onderdeel van de Reserva Nacional los Flamencos. Je kan hier met de auto of op de fiets naartoe gaan. Er zijn excursies die aan alles denken, wit gedekte tafel met lekkernijen als aperitief en pisco sour. Je zal je bevoorrecht voelen tussen de duinen, met de zon en het heerlijk luxe dineren. Wowww!

Uitzicht over Valle de la Luna in San Pedro de Atacam

San Pedro, Laguna Cejar, Los Ojos Del Salar en Salar De Tebinquinche

In de ochtend kan je door het dorp lopen, de kerk en het museum bezoeken. Na de lunch kan je dan naar Laguna Cejar, op ongeveer 20 km van het dorp. Hier kan je baden in het zoute water en drijven, net als in de dode zee. Daarna gaat het naar Los Ojos Del Salar, twee zoetwater meren die vanuit de lucht op ogen lijken. De zonsondergang kan je daarna bewonderen bij de Salar De Tebinquinche, met een kaasje en een wijntje. Wat een geweldige dag!

Tour Astronómico

Sterrenhemel in San Pedro de Atacama

Als je in San Pedro de Atacama bent met nieuwe maan, doe dan zeker de Tour Astronómico. Hierbij kan je je niet ver van het dorp laten fascineren door het spectaculaire heelal. Afhankelijk van de tijd van het jaar duurt het tot ongeveer middernacht. Bij de excursie zijn het transport, de toegang en de catering inbegrepen.

Sandboarden in San Pedro de Atacama

Sandboarden in Valle de la Muerte

Mocht je in San Pedro de Atacama zijn met volle maan, dan kan je in de avond fantastische foto’s maken. Voor de extreme sporters onder ons is er ook nog het sandboarden, bij het licht van de volle maan. Je kan dit doen in de Valle De La Muerte. Echt heel tof en uniek!

 Los Géiseres Del Tatio

Vroeg in de ochtend bij zonsopkomst naar Los Géiseres Del Tatio, gelegen in een geothermische vlakte met dezelfde naam. Je vindt ze 90 km ten noorden van San Pedro De Atacama op een hoogte van ongeveer 4320 meter. Doordat ondergrondse koude rivieren in contact komen met hete rotsen stijgen imposante stoomwolken en heet water op vanuit de scheuren in de aardkorst. De geisers bereiken zo’n tien meter hoogte en een temperatuur van wel 85°C. Kleed je wel warm aan want in de ochtend is het erg fris. Ontbijten bij dit uitzicht op één van de meest bezochte wonderen van de natuur is super indrukwekkend. Je eitje, opgewarmd in een geiser is onbetaalbaar.

Machuca en Lama’s

Versierde Lama

Afdalend van de geisers kom je in het kleine Machuca. Hier kan je Empanadas de Queso de Cabra (empanadas met geiten kaas) of spiesen met lamavlees proeven. Ook is een wandeling door het dorpje leuk om foto’s van de opvallend versierde lama’s te maken.

Termas De Puritama

Rotsen in rivier bij Termas de Puritama

Na de Geisers en Machuca is het heerlijk om te baden en te ontspannen in het water van Las Termas De Puritama. In het Kunza, de originele taal betekent Puri water en Tama warm. Gelegen op 28 km van San Pedro De Atacama vind je ze op de bodem van een scheur in de bergen. De rivier die hier stroomt heeft kleine natuurlijke baden gevormd met een temperatuur van 33°C. Het is de ideale plek om natuur en ontspanning te combineren.

Piedra Del Coyote

Piedra de Coyote San Pedro de Atacama

De foto op de Piedra Del Coyote mag natuurlijk niet missen op je Facebook en in je album. De toeristen trekken hier massaal heen voor deze foto en de zonsondergang over de Valle De La Luna en de Licancabur en andere vulkanen.


El Pukará de Quitor en La Aldea de Tulor

El Pukará de Quitor (Fort van Quitor) is een defensief fort dat dateert uit de 12e eeuw. Het stenen fort is gebouwd door de “atacameños” om zich te verdedigen tegen omliggende volkeren. Het is een archeologische vindplaats en heeft de status van nationaal monument. El Pukará de Quitor ligt op 3 km van San Pedro de Atacama aan de Río Grande en kijkt uit over de vallei. La Aldea de Tulor (Het dorp van Tulor) zijn ruines die onder het woestijnzand gevonden zijn. Ze worden gezien als één van de eerste nederzettingen van de Atacameños. Het heeft karakteristieke ronde constructies die bestand zijn tegen aardbevingen.

El Pukará de Quitor

Las Caravanas Ancestrales de Coyo

Las Caravanas Ancestrales de Coyo

Als je een unieke etno-toeristische ervaring wilt meemaken dan doe je de toer: Las Caravanas Ancestrales de Coyo. Hierbij geeft Sandra je een Lama en wandelend door haar landschap vertelt ze je over haar geschiedenis. Ze laat je de cultuur zien en ze nodigt je uit om bij haar thuis te lunchen, met typisch Atacameña eten. Met Atacameñaanse muziek beleef je zo de lokale gastvrijheid van haar en haar familie. Dit is echt een unieke en onvergetelijke ervaring.

Las Lagunas Altiplánicas

Las Lagunas Altiplánicas

Een andere niet te missen excursie is die naar Las Lagunas Altiplánicas, 62 km ten oosten van San Pedro de Atacama. Dit is een natuurreservaat op een hoogte van 4100 meter (en hoger) waar de grote flamingo’s te vinden zijn. De uitzichten zijn fantastisch, met hoge bergen die in de winter met sneeuw bedekt zijn. Zorg dat je niet zonder batterij of geheugen komt te zitten want je komt vossen, vogels, lama’s en flamingo’s tegen op deze excursie.

Advies voor Excursies in San Pedro de Atacama

Het is zeker de moeite waard om al deze excursies te doen met een gids die de omgeving kent en je er alles over kan vertellen. Je hebt natuurlijk excursies in alle prijsklassen maar ik raad je aan om vooral in kleine groepjes te gaan waardoor het een echt unieke ervaring wordt.

Tot slot

San Pedro de Atacama is voor mij een apart land binnen Chili, waar ik ongelooflijke vrienden heb gevonden en een onvergetelijke groep mensen met wie ik gewerkt heb. Als je er heen gaat en het geluk hebt om het lokale brouwsel genaamd Aloha te proberen dan zeggen ze dat je zeker terug komt of wat langer blijft…..

0 berichten
1 FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
Jan met ducati 996 plat door de bocht
Motorrijden

Hoe leer je beter motorrijden

door Jan Bos 23/05/2020
geschreven door Jan Bos

Net als iedere andere Nederlandse motorrijder heb ik mijn motorrijbewijs gehaald door te lessen bij een rijschool. In mijn geval was dat in Leiden en dat was een erg goede basis voor mijn verdere motorrijervaring. Er werd veel aandacht besteed aan onder andere het uitwijken en zelfs eventueel de berm in rijden. Dat laatste om een botsing of val te vermijden.
Maar dan… Hoe leer je beter motorrijden? Hieronder een aantal tips.

Tijd voor de volgende stap naar beter motorrijden

Nadat ik een paar jaar op mijn eerste motor had gereden wilde ik mijn motorrijden kon verbeteren. Samen met een vriend heb ik toen een Voortgezette Rij Opleiding (VRO) van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) gevolgd.

KNMV

VRO van de Koninklijke Nederlands Motorrijders Vereniging

De KNMV geeft al tientallen jaren VRO trainingen en hebben dus erg veel ervaring. Toentertijd bestonden de VRO1,2 en 3, tegenwoordig gebruiken ze andere benamingen zoals VRO op maat en VRO Expert. Voorafgaand aan de VRO op maat kan je zelf bepalen waarop je wilt trainen. Je kiest uit twee programma’s. Wordt het werken aan de perfecte bocht of richt jij je bijvoorbeeld op het remmen? Je bent aan het eind van de dag handiger dan ooit met je motor en je gaat met een grote glimlach naar huis. De training is ontwikkeld samen met motorrijders en spelen specifiek in op jouw behoeftes. Deze training is gericht op de openbare weg. Je leert je aandacht vooral te richten op het waarnemen van je omgeving en het anticiperen op mogelijke risicovolle verkeerssituaties. De training is dus niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam.

Bij de VRO Expert ligt de nadruk ook op bewustwording van het feit dat niet alle oefeningen in één keer lukken, oftewel voorkomen is altijd beter. Er wordt bij deze training aandacht besteed aan o.a. remmen in de bochten, aquaplaning, hindernissen op de weg en bermvlucht.

VRO 1 (VRO op Maat)

KNMV

Logischerwijs begonnen we met VRO1. Deze training is vergelijkbaar met de VRO op Maat en om je rijtechniek en je rijvaardigheden verder te verbeteren doe je allerlei oefeningen. Zoals bijvoorbeeld het remmen te oefenen, stoeprand en hellingen op en afrijden en een heuse motor wip.

Dit alles gebeurt op een afgesloten circuit, zodat je ongestoord en veilig kan rijden. In ons geval was dat het Politie Circuit Lelystad. De trainingen worden gegeven door zeer ervaren instructeurs van de KNMV.

Je hoeft je niet druk te maken over je niveau of het type motor dat je rijdt. Deze training is echt voor iedereen een geweldige ervaring. Het grote voordeel van deze training is dat je het op je eigen motor doet. Aan het einde van de dag ben je een stuk zelfverzekerder en zit daardoor ook veiliger op je motor.

VRO 2 (VRO Expert)

Wij waren zo enthousiast over de VRO1 dat we vrij snel erna ook de VRO2 hebben gedaan. Deze is vergelijkbaar met de VRO Expert. Hierbij ligt het niveau van de oefeningen en ook de snelheden waarmee je de oefeningen doet een stukje hoger. En wordt je ook een beetje nat, bij de aquaplaning training.

Met mijn Ducati996 heb ik opnieuw de VRO2 gedaan. Daarna twijfelde ik of ik de VRO3 zou doen, deze was meer gericht op circuitrijden. Doordat ik via een vriend Circuit Rijvaardigheids Trainingen Holland (CRT) ontdekte heb ik toen besloten om met hen verder te gaan trainen. 

Circuit Rijvaardigheids Trainingen Holland (CRT)

CRT organiseert circuitdagen op het TT-circuit in Assen. 

Ook bij CRT hoef je je niet druk te maken over je niveau of type motor. Je kan aangeven wat je niveau is en dan wordt je ingedeeld met gelijk gestemden. Je rijdt vijf keer verdeeld over de dag ongeveer 20 minuten. Dat lijkt weinig maar geloof me, het is erg intensief en geconcentreerd rijden. 

Een circuitdag is een ontzettend gave training! Als je voor het eerst op het TT-Circuit bent of als je nog ervaring wilt opdoen voor je met de groep ervaren rijders gaat meerijden dan wordt je ingedeeld in de minder ervaren groep. Kijk voor meer informatie hierover op de website van CRT Holland. Verzamelen is rond 8 uur in de ochtend en dan wordt er een uitgebreide briefing gegeven. Je bent dan al ingedeeld in het groepje van je eigen niveau. Daarna ga je met de jullie toegewezen instructeur en via een strak tijdschema het circuit op. Rijdend achter je instructeur leer je hoe je de beste lijnen kan rijden. Ook leer je waar de rempunten liggen en wat de beste houding op je motor is. Naarmate de dag vordert en het vertrouwen groeit, wordt de snelheid hoger. De sfeer is echt super en de organisatie van CRT is dik voor elkaar. Alles wat bij het circuitrijden hoort is aanwezig. Zo zijn er tijdwaarneming, marshals die de veiligheid op het circuit in de gaten houden, banden- en vering-service. Natuurlijk is er ook nog de adrenaline 😉 

Beter leren motorrijden is verslavend

Het enige nadeel van deze trainingen is dat het best verslavend is, haha. Uiteindelijk ben ik vele malen richting Assen gereden om van het mooie TT-Circuit te genieten. Ik vond het rijden met de Ducati996 op het circuit vele malen leuker dan op de openbare weg. Wat het nog leuker maakt is dat je steeds vaker dezelfde mensen tegenkomt. Samen met hen groei je verder in het motorrijden.

Om beter en dus veiliger te leren motorrijden, zijn zowel de VRO van de KNMV echt de moeite waard. De circuitdagen van CRT zijn een mooi vervolg. Ik weet zeker dat je na één van deze trainingen beter en zelfverzekerder op je motor zit. Daardoor geniet je nog meer van het motorrijden.

Kijk voor meer informatie over deze trainingen op CRT en KNMV.

Veel plezier en veel veilige kilometers.

KNMV
0 berichten
0 FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
standbeeld en mensen op plaza de independencia Quito
Reizen

Quito in slechts 4 dagen

door Jan Bos 16/05/2020
geschreven door Jan Bos

Quito in Ecuador is een koloniale, architectonisch mooie, geordende stad in een ongelooflijk mooie natuurlijke omgeving.

San Francisco de Quito werd gesticht door Diego de Almagro op 28 augustus 1534. De stad is gebouwd op de ruïnes van de belangrijkste Inca stad in de regio, één van de oudste in Zuid Amerika. In 1978 werd de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. 

Quito heeft ongeveer 2 miljoen inwoners en is letterlijk omringd door bergen. De stad ligt op 2700 meter hoogte, daardoor heeft het een micro-klimaat waardoor het er veel koeler is dan in de rest van het land.

 In een programma van 4 dagen raad ik je aan om het volgende te zien en te doen:


KERK EN KLOOSTER VAN SAN FRANCISCO

Gelegen midden in het historische centrum, ook wel “het Escoriaal van de nieuwe wereld” genoemd, is het het meest indrukwekkende monument van Quito. In de kerk tref je de beroemde “Virgen de Quito” (Maagd van Quito) aan. De toegang tot de kerk is gratis en je betaald een klein bedrag voor de toegang tot het klooster. 


CALLE LA RONDA

Dit is de belangrijkste straat in het historische centrum, de straat is verbonden aan “la Plaza (plein) Santo Domingo”. In deze straat vind je de lokale ambachtelijke winkeltjes, kleding, kunstgalerijen en daarnaast cafe’s en restaurants met typisch lokale keuken. In de weekeinden is het er gezellig druk en een must-see voor lokaal eten.


TELEFÉRICO DE QUITO

oftewel de kabelbaan, deze is de hoogste van Zuid Amerika. Je vertrekt op 2950 m. hoogte en op 4050 m. stap je weer uit op de top van de Cruz Loma. Het is de perfecte plek voor een wandeling. Of een tocht door het Andesgebergte naar één van de toppen van de Pichincha vulkaan, de Rucu Pichincha. De tocht is koel, vrijwel recht toe, recht aan en vrijwel vlak. Daarnaast biedt het één van de mooiste uitzichten over de stad Quito.


Als het weer meewerkt, kan je een aantal bekende toppen van de Andes zien. Bijvoorbeeld de Cayambe, de Antisana, de Cotopaxi, de Pasochoa, de Rumiñahui en de lijst gaat maar door.


BASÍLICA DEL VOTO NACIONAL

Het ontwerp lijkt op andere Europese cathedraals. Het heeft de vorm van een gotisch kruis en heeft, met 115 meter, één van de hoogste torens. Hij is gebouwd in de wijk San Juan, eveneens midden in het historische centrum.
De eerste steen werd in 1890 gelegd, nadat zes jaar eerder het Congreso Nacional toestemming had gegeven voor de bouw. Het ontwerp is van de architect Emilio Tarlier en de Europese invloed is overduidelijk. De voorkant lijkt op de Cathedraal van Burgos (Spanje) en de Notre Dame (Frankrijk). Het grote verschil zit hem in de kleur van de stenen.

Hij is ongelooflijk indrukwekkend en mooi, neem er echt de tijd voor om deze gigantische en mooie kathedraal te bezichtigen.


PLAZA GRANDE of PLAZA DE LA INDEPENDENCIA

Plaza Grande (het grote plein) ook wel Plaza de la Independencia (plein van de onafhankelijkheid) genoemd, dit is het belangrijkste plein van Quito. Hier vind je het Palacio de Gobierno (Regeringpaleis), de Cathedraal van Quito met zijn barokke architectuur en gotische binnenkant. Ook vind je hier het stadhuis, een cultureel centrum en een hotel. Het is één van de belangrijkste plekken voor de regering en een gedeelte is alleen toegankelijk voor voetgangers. Je vindt hier ook nog mensen in hun klederdracht die ondermeer door hen gemaakte sjalen van alpaca wol verkopen tegen lage prijzen.

quito palacio de gobierno
quito palacio de gobierno interior
quito rosas


PALACIO DE GOBIERNO CARONDELET

Het viel ons op hoe georganiseerd ze hier zijn en hoe belangrijk ze het vinden om hun erfgoed te delen. We kwamen er op een willekeurige dag en konden reserveren met onze paspoorten. Daarna stonden we een na een half uur al bij de ingang en na de veiligheidscontrole waren we binnen. De toegang is geheel gratis. Helaas was de president er die dag niet. De gids vertelde ons over de geschiedenis van het gebouw, hoe het functioneert en liet ons de zalen zien. Aan het eind van de rondleiding kregen we ook nog een foto die ze eerder in de tuin hadden gemaakt.

De rondleiding duurt 45 minuten en de toegang gaat in groepen van 15, elke 15 minuten. Je hebt wel een paspoort nodig om binnen te komen. Het ticket haal je bij een informatie stand in de buurt. De wisseling van de Ere-Wacht is om 9:00, meestal in het bijzijn van de president. De muren zijn gedecoreerd met werken van kunstenaars uit Ecuador en je vindt er ook de beroemde Ecuadoreaanse rozen.


FIETSTOCHT DOOR DE ANDES

Meerdere bedrijven organiseren fietstochten door de bergen, voor alle niveau’s. Een gave belevenis! Je wordt naar boven gebracht en daarna daal je af met een mountainbike, wij gingen met Arie’s Bike Company. Arie verzorgde naast de fietsen ook koffie, water, fruit en een heerlijk broodje voor de lunch. Wat een fantastische uitzichten. We bezochten een plek in het tropisch regenwoud waar je alle types kolibries van dichtbij kan fotograferen. De tour eindigt met een bezoek aan het Intiñan museum.


INTIÑAN MUSEUM

Intiñan, wat de weg van de zon betekent (San Antonio de Pichincha) en “La Mitad de Mundo”. Deze mag je zeker niet missen, hier laten ze je zien hoe ze vroeger leefden en wat hun gewoontes waren. Ze laten je zien wat het magnetisch veld bij de evenaar, op 00°00´00” breedte, doet. Het bezoek duurt ongeveer een uur. Zoals je hierboven kon lezen, bezochten we dit museum aan het einde van onze fietstocht.

Heel veel plezier in Quito en laat een reactie achter als je leuke ervaringen wilt delen!!

0 berichten
0 FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail
ask21 zweefvliegtuig
Vliegen

Kennismaken met Zweefvliegen

door Jan Bos 14/05/2020
geschreven door Jan Bos

Zelf kennismaken met zweefvliegen? Mijn eerste kennismaking met het vliegen was op het nationaal zweefvlieg centrum Terlet. Toen ik 15 was mocht ik van mijn ouders een cursus zweefvliegen doen en dat was super gaaf!!

glider zweefvliegen kinderdroom

Je gaat samen met een instructeur een aantal weken achtereen vliegen. Als je eraan toe bent mag je voor het eerst alleen de lucht in, en ja dan mag je best even gillen hahaha.

Het zweefvliegtuig

Toen ik mijn eerste vluchten maakte bestonden de zweefvliegtuigen nog uit een buizen frame, bekleed met hout en/of linnen. Tegenwoordig zijn ze van verschillende kunststoffen gemaakt, zodat alles wat meer gestroomlijnd is. Verder heb je een aantal basisinstrumenten (snelheid, hoogte, verticale snelheid en compas) en eventueel radio, navigatie en anti botsingssysteem.

De start

Er zijn twee manieren om te starten, met de lier of gesleept worden door een motorvliegtuig. De lierstart is spectaculair. Je gaat in no-time van 0 naar 100 km/u en daarna stijg je stijl omhoog. Hierbij wordt je voort getrokken door een dunne kabel die een heel eind verderop snel wordt opgerold.

De zogenaamde sleepstart gaat iets rustiger maar hierbij moet je wel heel precies sturen. Het is namelijk belangrijk om in de goede positie achter het motorvliegtuig te blijven.


De vlucht

Eenmaal los van de lier- of sleepkabel begin je aan je glijvlucht en wordt je omringd door een ongekende stilte. Het enige dat je hoort is het geruis van de wind. Als je het nu treft dan vindt je thermiek, dat is opstijgende warme lucht waarin je kan rondcirkelen. Net als roofvogels dat doen, en zo ga je omhoog. Als er geen thermiek is dan zit er niets anders op dan je hoogte om te zetten in snelheid en zal je na een tijdje moeten landen.

De landing

zweefvliegen landing remkleppen

Het landen gebeurt via een vast patroon (het circuit) met bijbehorende hoogten zodat je mooi uitkomt op het punt waar je wilt landen. Eventueel kan je je hoogte nog corrigeren met de remkleppen die in beide vleugels zitten. Deze kleppen verstoren de luchtstroming waardoor je sneller daalt en hiermee kan je heel precies uitkienen waar je land.

zweefvliegen afvangen

Enthousiast geworden?

Mocht je na het lezen van mijn verhaal en het zien van de foto’s zin hebben om zelf een zweefvlucht te maken, dan kan je vast ergens bij jou in de buurt kennismaken met zweefvliegen. Kijk ook zeker de video hieronder, deze geeft een leuke indruk over de eerste ervaring in een zweefvliegtuig. Zelf ben ik zoals gezegd begonnen op Terlet en daarna ben ik lid geworden van Zweefvlieg Club Deelen. Als je daar in de buurt woont kan ik deze zeker aanraden.

Zweefvliegen, van start tot landing #flite test

0 berichten
0 FacebookTwitterPinterestWhatsappEmail

social media

Facebook Instagram Pinterest Linkedin

Instagram

Recente Blog’s

  • Rondje om de Mont Blanc

  • venetië in coronatijd

  • San Pedro de Atacama in Chili

  • Hoe leer je beter motorrijden

  • Quito in slechts 4 dagen

ANDREA’S BOEK

cover of Andreas Book

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs & foto's!

Categoriën

  • Motorrijden
  • Reizen
  • Vliegen

Tags

Chili (1) Ecuador (1) motorrijden (1) training (1) zweefvliegen (1)
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email

©

| Jan H Bos | Privacy Policy (NL) (EN) (ES)


Terug naar Boven
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}
Vliegen | Motorrijden | Reizen
  • OVER MIJ
  • VLIEGEN
  • MOTORRIJDEN
  • REIZEN
  • BLOG
  • Foto’s
  • Engels
  • Spaans