Net als iedere andere Nederlandse motorrijder heb ik mijn motorrijbewijs gehaald door te lessen bij een rijschool. In mijn geval was dat in Leiden en dat was een erg goede basis voor mijn verdere motorrijervaring. Er werd veel aandacht besteed aan onder andere het uitwijken en zelfs eventueel de berm in rijden. Dat laatste om een botsing of val te vermijden.
Maar dan… Hoe leer je beter motorrijden? Hieronder een aantal tips.
Tijd voor de volgende stap naar beter motorrijden
Nadat ik een paar jaar op mijn eerste motor had gereden wilde ik mijn motorrijden kon verbeteren. Samen met een vriend heb ik toen een Voortgezette Rij Opleiding (VRO) van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) gevolgd.
VRO van de Koninklijke Nederlands Motorrijders Vereniging
De KNMV geeft al tientallen jaren VRO trainingen en hebben dus erg veel ervaring. Toentertijd bestonden de VRO1,2 en 3, tegenwoordig gebruiken ze andere benamingen zoals VRO op maat en VRO Expert. Voorafgaand aan de VRO op maat kan je zelf bepalen waarop je wilt trainen. Je kiest uit twee programma’s. Wordt het werken aan de perfecte bocht of richt jij je bijvoorbeeld op het remmen? Je bent aan het eind van de dag handiger dan ooit met je motor en je gaat met een grote glimlach naar huis. De training is ontwikkeld samen met motorrijders en spelen specifiek in op jouw behoeftes. Deze training is gericht op de openbare weg. Je leert je aandacht vooral te richten op het waarnemen van je omgeving en het anticiperen op mogelijke risicovolle verkeerssituaties. De training is dus niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam.
Bij de VRO Expert ligt de nadruk ook op bewustwording van het feit dat niet alle oefeningen in één keer lukken, oftewel voorkomen is altijd beter. Er wordt bij deze training aandacht besteed aan o.a. remmen in de bochten, aquaplaning, hindernissen op de weg en bermvlucht.
VRO 1 (VRO op Maat)
Logischerwijs begonnen we met VRO1. Deze training is vergelijkbaar met de VRO op Maat en om je rijtechniek en je rijvaardigheden verder te verbeteren doe je allerlei oefeningen. Zoals bijvoorbeeld het remmen te oefenen, stoeprand en hellingen op en afrijden en een heuse motor wip.
Dit alles gebeurt op een afgesloten circuit, zodat je ongestoord en veilig kan rijden. In ons geval was dat het Politie Circuit Lelystad. De trainingen worden gegeven door zeer ervaren instructeurs van de KNMV.
Je hoeft je niet druk te maken over je niveau of het type motor dat je rijdt. Deze training is echt voor iedereen een geweldige ervaring. Het grote voordeel van deze training is dat je het op je eigen motor doet. Aan het einde van de dag ben je een stuk zelfverzekerder en zit daardoor ook veiliger op je motor.
VRO 2 (VRO Expert)
Wij waren zo enthousiast over de VRO1 dat we vrij snel erna ook de VRO2 hebben gedaan. Deze is vergelijkbaar met de VRO Expert. Hierbij ligt het niveau van de oefeningen en ook de snelheden waarmee je de oefeningen doet een stukje hoger. En wordt je ook een beetje nat, bij de aquaplaning training.
Met mijn Ducati996 heb ik opnieuw de VRO2 gedaan. Daarna twijfelde ik of ik de VRO3 zou doen, deze was meer gericht op circuitrijden. Doordat ik via een vriend Circuit Rijvaardigheids Trainingen Holland (CRT) ontdekte heb ik toen besloten om met hen verder te gaan trainen.
Circuit Rijvaardigheids Trainingen Holland (CRT)
CRT organiseert circuitdagen op het TT-circuit in Assen.
Ook bij CRT hoef je je niet druk te maken over je niveau of type motor. Je kan aangeven wat je niveau is en dan wordt je ingedeeld met gelijk gestemden. Je rijdt vijf keer verdeeld over de dag ongeveer 20 minuten. Dat lijkt weinig maar geloof me, het is erg intensief en geconcentreerd rijden.
Een circuitdag is een ontzettend gave training! Als je voor het eerst op het TT-Circuit bent of als je nog ervaring wilt opdoen voor je met de groep ervaren rijders gaat meerijden dan wordt je ingedeeld in de minder ervaren groep. Kijk voor meer informatie hierover op de website van CRT Holland. Verzamelen is rond 8 uur in de ochtend en dan wordt er een uitgebreide briefing gegeven. Je bent dan al ingedeeld in het groepje van je eigen niveau. Daarna ga je met de jullie toegewezen instructeur en via een strak tijdschema het circuit op. Rijdend achter je instructeur leer je hoe je de beste lijnen kan rijden. Ook leer je waar de rempunten liggen en wat de beste houding op je motor is. Naarmate de dag vordert en het vertrouwen groeit, wordt de snelheid hoger. De sfeer is echt super en de organisatie van CRT is dik voor elkaar. Alles wat bij het circuitrijden hoort is aanwezig. Zo zijn er tijdwaarneming, marshals die de veiligheid op het circuit in de gaten houden, banden- en vering-service. Natuurlijk is er ook nog de adrenaline 😉
Beter leren motorrijden is verslavend
Het enige nadeel van deze trainingen is dat het best verslavend is, haha. Uiteindelijk ben ik vele malen richting Assen gereden om van het mooie TT-Circuit te genieten. Ik vond het rijden met de Ducati996 op het circuit vele malen leuker dan op de openbare weg. Wat het nog leuker maakt is dat je steeds vaker dezelfde mensen tegenkomt. Samen met hen groei je verder in het motorrijden.
Om beter en dus veiliger te leren motorrijden, zijn zowel de VRO van de KNMV echt de moeite waard. De circuitdagen van CRT zijn een mooi vervolg. Ik weet zeker dat je na één van deze trainingen beter en zelfverzekerder op je motor zit. Daardoor geniet je nog meer van het motorrijden.
Kijk voor meer informatie over deze trainingen op CRT en KNMV.
Veel plezier en veel veilige kilometers.